Европейската комисия смята неблагоприятните пазарни условия като причина за енергийната криза

...
Европейската комисия смята неблагоприятните пазарни условия като причина за енергийната криза
Коментари Харесай

Търсенето на енергийни ресурси в ЕС достигнало 25-годишен връх

Европейската комисия смята неблагоприятните пазарни условия като причина за енергийната рецесия в Европейски Съюз, в която търсенето на енергийни запаси достигна  25-годишен връх. Това съобщи в сряда зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс при идването си на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда, предава.

" Всичко е обвързвано с пазарните условия. Търсенето на енергийни запаси през днешния ден е достигнало най-високите си равнища през последните 25 години, което води и до пиковете в цените ", сподели той.

Тимерманс се опита да омаловажи ролята на системата за търговия с излъчвания на парникови газове като спомагателен фактор за стремглавото повишаване на цените на енергоносителите в последните месеци. Тя бе въведена т Европейската комисия при появяването на рецесията. " Тази система е имала доста нищожен резултат, единствено на равнище една пета. Проблемът се намира другаде, в пазарните условия ", уверен е той.

В същото време Тимерманс не загатна спокойното време през септември, което също се оказа неподходящ фактор за зоната на вятърните паркове на Европейски Съюз в шелфа на Северно море. Липсата на щормови ветрове в този интервал докара до спад в производството им 3-4 пъти. За сметка на това Тимерманс настоя за по-широко потребление на топлоелектрически централи за компенсиране на дефицита на сила. 

Освен това зам.-председателят на Европейска комисия отхвърли догатката на публицистите, че енергийната рецесия ще принуди Европейски Съюз краткотрайно да се отдръпна от своите климатични цели. " Това не предстои на коментар, климатичните правила на Европейски Съюз са изсечени в камък ", сподели той.

През последните 10 години Европейската комисия работи за основаване на свободен пазар за газ и електрическа енергия в Европейски Съюз, като счита, че паралелно с необятното въвеждане на зелена сила (която към момента създава по-скъпа електрическа енергия от въглерода), това в последна сметка ще докара до понижаване на цените на силата в Европа. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР